BIP
Programy i projekty
Biblioteka + Centrum Kultury w 2022 r. realizuje projekt „Basiowe czytanki – rodzinne warsztaty w bibliotece”. Projekt dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego”
Partnerzy
Projekty
Media
Archiwum aktualności
Archiwum Blogu
PIEROGOWY KONKURS KULINARNY
Zaproszenie do udziału w Pierogowym Konkursie KulinarnymGmina Czarny Bór po raz 15 jest organizatorem znanego w regionie Konkursu Kulinarnego „Dolnośląskie Święto Pieroga”. Pierogowe szaleństwa kulinarne odbędą się podczas Gminnych Dożynek, organizowanych 1 września 2018 r na stadionie w miejscowości Czarny Bór. Jest to największa tego typu impreza w regionie i cieszy się tak dużym powodzeniem, że co roku odwiedza nas setki ludzi z całego Dolnego Śląska. Każdy podmiot startujący w Konkursie ma możliwość nie tylko zaprezentowania umiejętności kulinarnych swojej instytucji, ale również sprzedaży pierogów. W roku ubiegłym duża ilość odwiedzających i kupujących sprawiła, że na prawie wszystkich stoiskach zabrakło przygotowanych przez uczestników pierogi. Jeżeli lubicie lepić pierogi lub jesteście restauracją produkującą między innymi wyroby pierogowe to zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w Konkursie Kulinarnym. W zamian czekają nie tylko cenne nagrody finansowe ale również możliwość sprzedaży swoich pierogów podczas Dolnośląskiego Święta Pierogowego. Konkurs jest tak przygotowany, że każdy może wziąć w nim udział. Jak co roku są trzy kategorie: Amatorzy, Instytucje i Organizacje oraz Kucharze Profesjonaliści. W załączeniu formularz zgłoszeniowy oraz regulamin Konkursu. Bardzo serdecznie zapraszamy do Czarnego Boru 1 września 2018. |
Konkurs Kulinarny „Wielkanocne Wariacje Jajeczne”
Wielkanoc tuż tuż. Niektórzy już przygotowują się do tych wyjątkowych świąt zastanawiając się, co przygotować na świąteczny stół. A przecież na pewno nie może na nim zabraknąć jajek. W poszukiwaniu ciekawych przepisów z jajkiem w roli głównej postanowiliśmy ogłosić Konkurs Kulinarny „Wielkanocne Wariacje Jajeczne”. Zapraszamy więc mieszkańców Czarnego Boru, bez względu na wiek, do udziału w tym smacznym Konkursie. Przedmiotem konkursu jest potrawa, której głównym składnikiem jest jajko i jest ona samodzielnym posiłkiem (odpadają więc sosy,dipy, majonezy itp.). Warunkiem udziału w konkursie jest dostarczenie do siedziby Biblioteki + Centrum Kultury w Czarnym Borze, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 4 kwietnia 2017r, wypełnionej karty zgłoszeniowej. Jeden uczestnik może zgłosić do konkursu do 3 potraw. Uczestnicy konkursu są zobowiązani do dostarczenia w dniu 10 kwietnia 2017 o godzinie 17.00 wcześniej przygotowanych potraw na miejsce oficjalnego rozstrzygnięcia konkursu, czyli do siedziby Centrum Kultury w Czarnym Borze. Ilość przygotowanej potrawy musi być wystarczająca dla 4 członków komisji oceniającej. Oceny potraw i wyboru laureatów dokona Komisja Konkursowa powołana przez Organizatorów. Oceniane będą :
- smak potrawy ( w skali 1-10 punktów)
- wygląd potrawy ( w skali 1-10 punktów)
- oryginalność potrawy ( w skali 1-5)
Komisja konkursowa wyłoni z każdej kategorii wiekowej po trzy zwycięskie miejsca. Cenne nagrody rzeczowe zostaną wręczone przez Organizatorów od razu po wyłonieniu zwycięzców.
Zapraszamy Serdecznie!