Święto Pieroga – Dożynki Gminne 2016

IMG_5170W sobotę 3 września 2016 r. w Czarnym Borze, przy pięknej pogodzie, odbyło się XIII Dolnośląskie Święto Pieroga i Dożynki Gminne. Imprezę rozpoczęła uroczysta, plenerowa Msza Św. przy kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Czarnym Borze. Następnie wszyscy ruszyli w barwnym korowodzie w kierunku stadionu sportowego, niosąc wieńce dożynkowe oraz poświęcony chleb. O godzinie 15.00 rozpoczęła się druga część uroczystości, gdzie tradycyjnie Starostowie Dożynek – państwo Irena i Stanisław Figura wręczyli wójtowi gminy Adamowi Góreckiemu bochen chleba, którym następnie wójt dzielił się z zebranymi na stadionie mieszkańcami. Następnie odbył się konkurs na najładniejsze sołeckie stoisko, w którym zwyciężyło sołectwo Jaczków. Kolejną atrakcją dla przybyłych tłumnie gości był konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy. Po długich naradach komisja konkursowa przyznała I nagrodę sołectwu Borówno, a także przyznając 2 wyróżnienia sołectwom Witków i Grzędy. Nagrodami były czeki o wartości 1000 zł dla zwycięzcy i po 500 zł za wyróżnienia, przyznane przez Wójta Gminy. Następnie do rywalizacji przystąpili kucharze w konkursie na najsmaczniejsze pierogi. W tym roku do konkursu zgłosiło się łącznie aż 32 uczestników, a pula nagród wynosiła blisko 4500 zł. Przewodniczącym komisji konkursowej był pan Wojciech Harapkiewicz, jeden z najlepszych kucharzy w Polsce, szef kuchni w Restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko. Gdy komisja rozpoczęła degustację potraw, rozpoczęła się część artystyczna imprezy z występami zespołów ludowych Grzędowianki, Radość i Janicki. Na przybyłych uczestników czekało mnóstwo atrakcji: wspaniałe czarnoborskie specjały kulinarne przygotowane przez sołectwa i organizacje z terenu gminy, mnóstwo różnorodnych pierogów, stoiska rękodzielnicze i masa atrakcji dla dzieci przygotowana przez Centrum Kultury: warsztaty ceramiczne, warsztaty lepienia pierogów, warsztaty ludowe i ogromny kopiec siana. Nie zabrakło konkursów przygotowanych przez sołectwa czarnoborskie. W konkursie na Najsmaczniejsze Pierogi laureatami zostali:

Kategoria Kucharze Profesjonaliści:

I miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Gruszą” Ewa Durkacz

II miejsce – Zakład Gastronomiczny „Stołówka” Elżbieta Makuch

III miejsce – Restauracja „Pierogowa Chata” Mariusz Karwik

Kategoria Instytucje i Organizacje:

I miejsce – Uczniowski Klub Narciarski „Melafir”

II miejsce – Gminne Przedszkole Samorządowe im J.Pawlika w Czarnym Borze

III miejsce – Zespół Szkół Nr. 7 w Wałbrzychu

Kategoria Kucharze Amatorzy:

I miejsce – pani Wanda Szega z Jaczkowa

II miejsce – panie Angelina Janor i Nina Pedryc z Grząd

III miejsce – pani Malwina Pogwizd z Witkowa

Laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody finansowe w formie czeków ufundowane przez wójta Adama Góreckiego, dodatkowo nagrodę za I miejsce dla Kucharzy Amatorów ufundowała Dolnośląska Izba Rolnicza, a w kategorii Instytucje i Organizacje zwycięzca otrzymał dodatkowo kosz ze specjałami z Dworzyska, a zwycięzca w kategorii Profesjonalistów zdobył 1 dniowy staż u boku pana Wojciecha Harapkiewicza w Dworzysku. O godzinie 20.00 na scenie pojawiła się gwiazda wieczoru – zespół GENTEMAN’S, a po ich koncercie organizatorzy przygotowali niespodziankę – pokaz fajerwerków. Następnie do zabawy zaprosił wszystkich DJ.

Serdecznie dziękujemy za współpracę właścicielom kompleksu Dworzysko w Szczawnie Zdroju oraz panu Wojciechowi Harapkiewiczowi.

Zdjęcia z imprezy znajdziecie Państwo w zakładce Fotogaleria.IMG_5640IMG_5842

dworzysko

 

 

Komentowanie jest wyłączone