XI Dolnośląskie Święto Pieroga – Dożynki Gminne 2014

IMG_3705

Tegoroczne Czarnoborskie Dożynki rozpoczęły się tradycyjnie, od Mszy Św. odprawionej na placu przy kościele p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Czarnym Borze. Uczestnicy nabożeństwa przed świątynią otrzymywali ręcznie robione kotyliony dożynkowe przygotowane przez podopiecznych gminnych świetlic. Biskup Legnicki – Jego Ekscelencja dr hab. ks. Zbigniew Kiernikowski powitał tłumnie zgromadzonych pod kościołem mieszkańców gminy oraz przybyłych gości. Po Mszy Św. uroczysty korowód dożynkowy udał się na boisko sportowe, na którym wójt gminy Adam Górecki oficjalnie rozpoczął część artystyczno – biesiadną.  

 W Gminnym Konkursie Wieńca Dożynkowego w tym roku zwyciężyło Sołectwo Witków, a dwa równorzędne Wyróżnienia trafiły do Sołectw: Grzędy i Jaczków. W Powiatowym Konkursie Wieńca Dożynkowego udział wzięły gminy Stare Bogaczowice, Czarny Bór i Mieroszów. Decyzją komisji konkursowej zwycięstwo przypadło gminie Czarny Bór, na II miejscu uplasował się Mieroszów, a na III pozycji podium Stare Bogaczowice. 

Po uroczystościach dożynkowych przyszedł czas na inaugurację XI Dolnośląskiego Święta Pieroga. Do konkursu już od godzin porannych zgłaszało się wiele podmiotów i osób indywidualnych. Rywalizacja na najsmaczniejsze pierogi toczyła się w trzech kategoriach: Kucharze Profesjonaliści, Instytucje i Organizacje oraz Ekipy Amatorskie. 

Lureatami w poszczególnych kategoriach zostali:
Kucharze Profesjonaliści:
I miejsce Restauracja Swojak z Kamiennej Góry za pierogi z mięsem
II miejsce „Stołówka” Elżbieta Makuch z Czarnego Boru za pierogi owocowe
III miejsce Pierogowa Chata z Wałbrzycha – pierogi „O kurcze!”
Instytucje i Organizacje:
I miejsce Stowarzyszenie Seniorów Atrakcyjni z Czarnego Boru – pierogi z grzybami i jajkiem
II miejsce Ośrodek Pomocy Społecznej w Czarnym Borze – pierogi z kapustą i grzybami
III miejsce Zespół Szkół Nr 7 w Wałbrzychu za pierogi z kurczakiem i brokułami
Ekipy amatorskie:
I miejsce Barbara Rojecka z Witkowa za pierogi z mięsem
II miejsce Katarzyna Lema z Jaczkowa za pierogi z krupniokiem
III miejsce Stanisław Pogwizd z Witkowa za pierogi szpinakowe w sosie serowym

Oczywiście nasi najmłodsi goście również nie mogli narzekać na brak atrakcji, gdyż własnymi siłami, oczywiście pod okiem opiekunów z ośrodków wsparcia dziennego wykonywali talizmany wypalane w drewnie, korale z jarzębiny, obrazy z kolorowego ryżu, przepiękne lalki ze słomy jak również sprawdzali swoje siły pod względem kulinarnym lepiąc własne pierogi.

Pomimo kapryśnej pogody wszyscy na pewno miło będą wspominać  tegoroczną imprezę. :-)

Zdjęcia z Dożynek Czarnoborskich znajdziecie Państwo w zakładce “Fotogaleria”

 

 

Komentowanie jest wyłączone