Święto Pieroga – Dożynki Gminne 2015

IMG_8709

Za nami  Święto Pieroga i Dożynki Gminne 2015. Pomimo niesprzyjającej aury impreza  się udała a frekwencja dopisała. Msza Święta została przeniesiona z pleneru do kościoła, ale wiernych było bardzo dużo, i wszystkie obrzędy dożynkowe odbyły się bez zakłóceń. Potem barwny korowód przeszedł na stadion, gdzie został przywitany oklaskami przybyłych już tam wcześniej gości.
Następnie, podczas Misterium Chleba, starostowie Dożynek (państwo Agnieszka i Robert Rozkocha z Witkowa) tradycyjnie wręczyli wójtowi bochen chleba.

Jak co roku odbył się konkurs na Najładniejszy Wieniec Dożynkowy. Wszystkie wieńce były przpiękne, i jury miało duży problem w wyborze najpiękniejszego. Zwycięzcą okazało się sołectwo Borówno (nagroda wójta w wysokości 1.000 zł), dodatkowo jury przyznało dwa wyróżnienia o wartości 500 zł każdy dla sołectw Grzędy i Witków. O godzinie 15.00 rozpoczął się konkurs na Najsmaczniejsze Pierogi. Na stole pierogowym na werdykt jury czekało 25 potraw a zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

kat. Kucharze profesjonaliści
I miejsce – Gospodarstwo Agroturystyczne Ewa Durkacz z Borówna
II miejsce – Restauracja „Maria” z Wałbrzycha
III miejsce – Restauracja „Swojak” z Kamiennej Góry
Nagrody w wysokości 1.800 zł ufundował Fundusz Regionu Wałbrzyskiego, a dodatkowo do I miejsca bon reklamowy o wartości 1.200 zł ufundowała gazeta 30 Minut.

kat. Instytucje i organizacje
I miejsce – Ośrodek Pomocy Społecznej w Czarnym Borze
II miejsce – GZSP, Przedszkole w Czarnym Borze
III miejsce – Stowarzyszenie „Atrakcyjni” z Czarnego Boru
Nagrody w wysokości 1.500 zł ufundował wójt gminy Adam Górecki.

kat. Ekipy Amatorskie
I miejsce – Emilia Rolka
II miejsce – Sylwia Piksa
III miejsce – Zofia Bąk
Nagrody w wysokości 950 zł ufundował wójt gminy Adam Górecki a dodatkową nagrodę rzeczową do I miejsca ufundowała Dolnośląska Izba Rolnicza w Wałbrzychu.

Po rozdaniu wszystkich nagród rozpoczęło się biesiadowanie i zabawa przy muzyce, którą zapewniły nasze rodzime zespoły ludowe, czyli „Janicki”, „Grzędowianki” i „Radość”. Smakosze regionalnej kuchni mieli do dyspozycji ogromny wachlarz potraw przygotowany przez 6 sołectw oraz Rady Rodziców z GZSP i stowarzyszenia. Bardzo smaczne potrawy zaserwowali też wystawcy, biorący udział w konkursie pierogowym. Dla dzieci Centrum Kultury przygotowało mnóstwo atrakcji, konkursów i warsztatów rękodzielniczych. Dla amatorów lepienia pierogów czekały stoły ze stolnicami, gdzie pod okiem Pań można było ulepić i ugotować sobie swoje pierogi, chętni mogli również spróbować swoich sił przy kole garncarskim.  Wieczorem, specjalnie dla wytrwałych, zagrały zespoły JUMPER i Holiday, a dalszą część imprezy poprowadził DJ.

Zdjęcia z imprezy można zobaczyć w zakładce Fotogaleria.

Komentowanie jest wyłączone