17 września 2011 roku podczas DNI ZIEMI CZARNOBORSKIEJ 2011 odbył się VIII Konkurs Kulinarny na Najsmaczniejsze Pierogi. Jury musiało spróbować i ocenić łącznie 29 rodzajów pierogów. W każdej kategorii oceniano walory smakowe, dekoracje i estetykę potrawy. W konkursie udział wzieli:
I kategoria – KUCHARZE PROFESJONALIŚCI
1. RESTAURACJA MARIA z Wałbrzycha – pierogi z kapustą i borowikami
2. RESTAURACJA MARIA z Wałbrzycha- pierogi ze szpinakiem, serem feta i parmezanem
3. KARCZMA ZAGŁOBA ze Świdnicy – pierogi Zagłoby
4. STOŁÓWKA Czarny Bór – pierogi ruskie
5. STOŁÓWKA Czarny Bór – pierogi ze szpinakiem
6. STOŁÓWKA Czarny Bór – pierogi z miesem
7. RESTAURACJA JĘDRUŚ – Grzędy – pierogi wiejskie
8. RESTAURACJA JĘDRUŚ – pierogi wałbrzyskie
9. RESTAURACJA JĘDRUŚ – pierogi rusko-polskie
II kategoria – ORGANIZACJE, INSTYTUCJE
1. ZESPÓŁ SZKÓŁ Nr 7 – pierogi z kurczakiem i brokułami – wykonanie Dorota Stoncel
2. ZESPÓŁ SZKÓŁ Nr 7 – pierogi smażone z mięsem – wykonanie Justyna Wojtala i Mariola Rejniak
3 . ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 7 – pierogi z ziemniakami i kapustą + sos grzybowy – wykonanie Paulina Śliwka
4. SZKOŁA PODSTAWOWA CZARNY BÓR FILIA WITKÓW – pierogi ruskie
5. PARAFIA PW. ZWIASTOWANIA NMP – pierogi z mięsem i kapustą
6. SZKOŁA PODSTAWOWA W CZARNYM BORZE – pierogi szkolne
7. STOWARZYSZENIE OPTYMISTÓW KRZESZOWSKICH – pierogi cysterskie
8. STOWARZYSZENIE OPTYMISTÓW KRZESZOWSKICH -pierogi Willmanna
9. GMINNE PRZEDSZKOLE SAMORZĄDOWE mELAFIREK – pierogi przedszkolaka
10. POWIATOWY ŚRODOWISKOWY DOM SAMOPOMOCY z Wałbrzycha – pierogi z kaszanką
11. POWITOWY ŚRODOWISKOWY DOM SAMOPOMOCY z Wałbrzycha – pierogi z soczewicą
III kategoria – EKIPY AMATORSKIE
1. ELŻBIETA PATERAK z Grząd – pierogi ruskie
2. WANDA NIEĆ z Jaczkowa
3. KOLOROWE JEZIORKA – ROKSANA SKOCZEŃ, MARTA FILIP z Kamiennej Góry – kolorowe pierogi
4. BARBARA PRZYCHOCKA – pierogi ruskie
5. STANISŁAW POGWIZD – pierogi sołtysa
6. BARBARA ROJECKA – pierogi góralskie
7. DANUTA POGWIZD – pierogi ruskie
8. MARIA JURKOWSKA – pierogi ruskie
9. MALWINA POGWIZD – pampuchy
W recepcji konkursu każdej potrawie nadano odpowiedni numer w zależności od kategorii tak aby komisja konkursowa nie wiedziała czyją potrawę ocenia. Następnie do sali zaproszono JURY, w którego skład wchodzili:
– AGNIESZKA KOŁACZ – LESZCZYŃSKA
– SYLWESTRA WAWRZYNIAK
– SYLWESTER NOWAK
– DANIEL CZERNAL
– TADEUSZ ASZKIELANIEC.
Każdy z jurorów oceniał osobno poszczególne pierogi przyznając im odpowiednie punkty na karcie ocen. Po zliczeniu punktów komisja udała sie na scenę aby móc ogłosić wynik i wręczyć atrakcyjne nagrody. Poniżej przedstawiamy Państwu listę zwycięzców VIII K onkursu Kulinarnego na Najsmaczniejsze Pierogi:
I kategoria – KUCHARZE PROFESJONALIŚCI
I miejsce – RESTAURACJA MARIA – pierogi z kapustą i borowikami
II miejsce – RESTAURACJA MARIA – pierogi ze szpinakiem i serem feta posypane parmezanem
III miejsce – KARCZMA ZAGŁOBA – pierogi Zagłoby
II kategoria – ORGANIZACJE, INSTYTUCJE
I miejsce – STOWARZYSZENIE OPTYMISTÓW KRZESZOWSKICH – pierogi cysterskie
II miejsce – SZKOŁA PODSTAWOWA CZARNY BÓR FILIA WITKÓW – pierogi ruskie
III miejsce – PARAFIA PW. ZWIASTOWANIA NMP – pierogi z mięsem i kapustą
III kategoria – EKIPY AMATORSKIE
I miejsce – MALWINA POGWIZD – pampuchy
II miejsce – DANUTA POGWIZD – pierogi ruskie
III miejsce – STANISŁAW POGWIZD – pierogi sołtysa
Zwycięzcom gratulujemy a pozostałym serdecznie dziękujemy za udział.
Zdjęcia źródło: http://www.walbrzyszek.com