KONKURS KULINARNY NA NAJSMACZNIESZE PIEROGI „KOLOROWY FESTIWAL PIEROGOWY”

Po raz VIII  zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym na najsmaczniejsze pierogi. Konkurs odbedzie się 17 września 2011 roku w ramach Dni Ziemi Czarnoborskiej 2011.

Poniżej przedstawiamy regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy.

 

Regulamin Konkursu Kulinarnego

 

 

I. Postanowienia Ogólne

§ 1.

Niniejszy regulamin określa warunki, na jakich odbywa się konkurs kulinarny pt „ Kolorowy Festiwal Pierogowy”.

Organizatorem Konkursu jest Gmina Czarny Bór.

§ 2.

Konkurs odbędzie się w dniu 17 września 2011 r. w Czarnym Borze na stadionie Skalnika Czarny Bór.

 

II. Przedmiot i cel Konkursu

§ 3.

Przedmiotem Konkursu są Pierogi. Celem Konkursu jest:

  1. kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych
  2. wyłonienie wśród zgłoszonych do konkursu najsmaczniejszych pierogów
  3. zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych

 

III. Uczestnicy Konkursu

§ 4.

Konkurs odbywać się będzie w trzech kategoriach:

  1. kucharzy profesjonalistów (przedstawiciele restauracji, punktów gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych) składających się z 1-2 osób
  2. instytucje, organizacje (szkoły, przedszkola, stowarzyszenia itp.) składających się               z 1-4 osób
  3. ekip amatorskich składających się z 1-4 osób

W konkursie nie mogą uczestniczyć członkowie komisji konkursowej ani ich rodzin.

§ 5.

Warunkiem udziału w konkursie jest:

  1.  nadesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego wraz z przepisem na danie

 konkursowe do dnia 16września 2011r na adres: 

Centrum Kultury w Czarnym Borze

Ul. Sportowa 44

58-379 Czarny Bór

 
lub na adres mailowy:
Uwaga !!! Zgłoszenia proszę kieraować na adres  ck@ck.czarnybor.pl
(za utrudnienia techniczne przepraszmy)

Ekipę indywidualną można zgłosić w dniu Konkursu Kulinarnego w biurze zawodów do godziny 15.00. Wzór formularza zgłoszeniowego, stanowiący załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu, dostępny jest w siedzibie Urzędu Gminy  i Centrum Kultury w Czarnym Borze oraz na stronach internetowych : www.czarny-bor.pl lub www.ck.czarnybor.pl.

  1. dostarczenie dla komisji finalnego produktu w ilości co najmniej 6 sztuk w dniu 17 września 2011 do godziny 16.00
  2. przygotowanie przez wystawców  instytucjonalnych minimum 5 kg pierogów
  3. przygotowanie przez wystawców  indywidualnych i instytucji minimum 2 kg pierogów

IV. Zasady Organizacyjne

§ 6.

  1. Organizator dla wszystkich uczestników konkursu zapewnia stanowisko konkursowe pod namiotem, wyposażone w dwa stoły oraz przyłącze elektryczne na 220 V.
  2. Organizator nie zapewnia urządzeń do podgrzewania lub gotowania.
  3. Uczestnicy Konkursu sami ponoszą koszt dojazdu i zakupu produktów potrzebnych do wykonania dania konkursowego.
  4. Sprzęt kuchenny oraz zastawę niezbędną do serwowania dań każda ekipa zabezpiecza we własnym zakresie.
  5. Wystawca swoje wyroby (zgodnie z punktem 3 i 4 par.5 Regulaminu) serwuje publiczności na talerzykach jednorazowych.

 

V. Zasady Przeprowadzenia Konkursu

§ 7.

  1. Produkt zgłoszony do konkursu powinien być dostarczony w nieoznakowanym opakowaniu do recepcji konkursu, gdzie zostanie mu nadany numer. Członkowie komisji nie będą znać nazwisk uczestników.
  2. Produkty oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez Wójta Gminy Czarny Bór.
  3. Każda ekipa może swoje danie dowolnie wzbogacić naturalnymi dodatkami spożywczymi.
  4. Wszystkie stanowiska zostaną ustawione przed publicznością (uczestnikami Festynu) w celu zaprezentowania pełnego kunsztu Kucharzy. Dlatego tez każda ekipa powinna efektownie się zaprezentować zarówno jeśli chodzi o wygląd Kucharzy jak i swojego stanowiska.
  5. Wszystkie ekipy powinny wystawić nazwy swoich dań konkursowych w formie „stołowego standu” zawierającego również imię i nazwisko lub nazwę restauracji, zakładu gastronomicznego lub instytucji czy organizacji.

§ 8.

  1. Przy ocenie produktów Komisja Konkursowa Kierować się będzie następującymi kryteriami:

·         Spełnieniem wymogów określonych regulaminem i tematyką konkursu

·         Ogólnymi cechami potrawy takimi jak smak, zapach, wygląd

·         Szczególnymi elementami dekoracyjnymi i estetyką

·         Oryginalnością i pomysłowością

 

§ 9.

  1. Za zajęcie I, II i III miejsca w I kategorii zostaną wręczone statuetki (Złoty, Srebrny i Brązowy Pieróg) oraz nagrody rzeczowe. W II i III kategorii zostaną wręczone dyplomy i nagrody rzeczowe

 

VI. Postanowienia Końcowe

§ 10.

Udział w Konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych, publikację zwycięskich przepisów i zdjęć potraw. Informację o nagrodzonych i ich produktach zostaną opublikowane na stronie internetowej Urzędu Gminy.

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

DNI ZIEMI CZARNOBORSKIEJ 2011 – formularz zgłoszeniowy


Komentowanie jest wyłączone