Po raz VIII zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym na najsmaczniejsze pierogi. Konkurs odbedzie się 17 września 2011 roku w ramach Dni Ziemi Czarnoborskiej 2011.
Poniżej przedstawiamy regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy.
Regulamin Konkursu Kulinarnego
I. Postanowienia Ogólne
§ 1.
Niniejszy regulamin określa warunki, na jakich odbywa się konkurs kulinarny pt „ Kolorowy Festiwal Pierogowy”.
Organizatorem Konkursu jest Gmina Czarny Bór.
§ 2.
Konkurs odbędzie się w dniu 17 września 2011 r. w Czarnym Borze na stadionie Skalnika Czarny Bór.
II. Przedmiot i cel Konkursu
§ 3.
Przedmiotem Konkursu są Pierogi. Celem Konkursu jest:
- kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kulinarnych
- wyłonienie wśród zgłoszonych do konkursu najsmaczniejszych pierogów
- zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych
III. Uczestnicy Konkursu
§ 4.
Konkurs odbywać się będzie w trzech kategoriach:
- kucharzy profesjonalistów (przedstawiciele restauracji, punktów gastronomicznych, gospodarstw agroturystycznych) składających się z 1-2 osób
- instytucje, organizacje (szkoły, przedszkola, stowarzyszenia itp.) składających się z 1-4 osób
- ekip amatorskich składających się z 1-4 osób
W konkursie nie mogą uczestniczyć członkowie komisji konkursowej ani ich rodzin.
§ 5.
Warunkiem udziału w konkursie jest:
- nadesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego wraz z przepisem na danie
konkursowe do dnia 16września 2011r na adres:
Centrum Kultury w Czarnym Borze
Ul. Sportowa 44
58-379 Czarny Bór
lub na adres mailowy: Uwaga !!! Zgłoszenia proszę kieraować na adres ck@ck.czarnybor.pl(za utrudnienia techniczne przepraszmy)
Ekipę indywidualną można zgłosić w dniu Konkursu Kulinarnego w biurze zawodów do godziny 15.00. Wzór formularza zgłoszeniowego, stanowiący załącznik nr 1 do niniejszego Regulaminu, dostępny jest w siedzibie Urzędu Gminy i Centrum Kultury w Czarnym Borze oraz na stronach internetowych : www.czarny-bor.pl lub www.ck.czarnybor.pl.
- dostarczenie dla komisji finalnego produktu w ilości co najmniej 6 sztuk w dniu 17 września 2011 do godziny 16.00
- przygotowanie przez wystawców instytucjonalnych minimum 5 kg pierogów
- przygotowanie przez wystawców indywidualnych i instytucji minimum 2 kg pierogów
IV. Zasady Organizacyjne
§ 6.
- Organizator dla wszystkich uczestników konkursu zapewnia stanowisko konkursowe pod namiotem, wyposażone w dwa stoły oraz przyłącze elektryczne na 220 V.
- Organizator nie zapewnia urządzeń do podgrzewania lub gotowania.
- Uczestnicy Konkursu sami ponoszą koszt dojazdu i zakupu produktów potrzebnych do wykonania dania konkursowego.
- Sprzęt kuchenny oraz zastawę niezbędną do serwowania dań każda ekipa zabezpiecza we własnym zakresie.
- Wystawca swoje wyroby (zgodnie z punktem 3 i 4 par.5 Regulaminu) serwuje publiczności na talerzykach jednorazowych.
V. Zasady Przeprowadzenia Konkursu
§ 7.
- Produkt zgłoszony do konkursu powinien być dostarczony w nieoznakowanym opakowaniu do recepcji konkursu, gdzie zostanie mu nadany numer. Członkowie komisji nie będą znać nazwisk uczestników.
- Produkty oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez Wójta Gminy Czarny Bór.
- Każda ekipa może swoje danie dowolnie wzbogacić naturalnymi dodatkami spożywczymi.
- Wszystkie stanowiska zostaną ustawione przed publicznością (uczestnikami Festynu) w celu zaprezentowania pełnego kunsztu Kucharzy. Dlatego tez każda ekipa powinna efektownie się zaprezentować zarówno jeśli chodzi o wygląd Kucharzy jak i swojego stanowiska.
- Wszystkie ekipy powinny wystawić nazwy swoich dań konkursowych w formie „stołowego standu” zawierającego również imię i nazwisko lub nazwę restauracji, zakładu gastronomicznego lub instytucji czy organizacji.
§ 8.
- Przy ocenie produktów Komisja Konkursowa Kierować się będzie następującymi kryteriami:
· Spełnieniem wymogów określonych regulaminem i tematyką konkursu
· Ogólnymi cechami potrawy takimi jak smak, zapach, wygląd
· Szczególnymi elementami dekoracyjnymi i estetyką
· Oryginalnością i pomysłowością
§ 9.
- Za zajęcie I, II i III miejsca w I kategorii zostaną wręczone statuetki (Złoty, Srebrny i Brązowy Pieróg) oraz nagrody rzeczowe. W II i III kategorii zostaną wręczone dyplomy i nagrody rzeczowe
VI. Postanowienia Końcowe
§ 10.
Udział w Konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych, publikację zwycięskich przepisów i zdjęć potraw. Informację o nagrodzonych i ich produktach zostaną opublikowane na stronie internetowej Urzędu Gminy.
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
DNI ZIEMI CZARNOBORSKIEJ 2011 – formularz zgłoszeniowy